Piknik skierowany był do uczniów Szkoły Podstawowej w Wandalinie w ramach ogólnopolskiego konkursu ,,Natura od Kuchni” zorganizowanego przez Lasy Państwowe. W pikniku uczestniczyli uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej w Wandalinie wraz z Panią Dyrektor Małgorzatą Kozak, Starostą Powiatu Opolskiego Panem Dariuszem Piotrowskim, sołtysem Wandalina Panem Piotrem Włoda, przedstawicielem Nadleśnictwa Kraśnik oraz przedstawicielami Koła Łowieckiego ,,Cyranka” nr 19 w Urzędowie.
Po przywitaniu obecnych na pikniku przez Dyrektor Szkoły Podstawowej w Wandalinie, odśpiewaniu piosenki ,,Fajne Babki” przez Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie oraz powitaniu uczestników przez Starostę Powiatu Opolskiego nadszedł czas na konkurs skierowany do uczniów szkoły.
Zadania były zróżnicowane i dostosowane do wieku uczniów. Aby poprawnie wykonać zadania konkursowe musieli oni wykazać się niemałą wiedzą o lesie. Zmagania dotyczyły m.in. funkcji lasu, rozpoznawania drzew, rozpoznawania grzybów, zachowania w lesie, rozwiązywania łamigłówek o lesie i jego mieszkańcach oraz dobrach leśnych. Jednak wszyscy uczniowie bardzo dobrze poradzili sobie z przygotowanymi łamigłówkami i otrzymali drobne nagrody od nadleśnictwa.
Po wykonaniu wszystkich zadań uczestnicy pikniku mogli zasmakować przepysznych potraw z produktów leśnych w tym jagód, malin, dziczyzny, które przygotowały Panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Wandalinie. Na stołach nie zabrakło pierogów z jagodami, jagodzianek, zrazów z dzika, pasztetu z zająca, bigosu z grzybami. Po degustacji wszyscy potwierdzili, że żywność pochodząca z lasu jest smakowita, a przy tym bardzo zdrowa.
Informujemy, że do konkursu „Natura od kuchni” organizowanego przez Lasy Państwowe mogą zgłaszać się Koła Gospodyń Wiejskich zarejestrowane w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskich. Zgłoszenia można wysyłać jeszcze tylko do 30 września br. Celem inicjatywy jest szerzenie oraz promocja wiedzy o lesie oraz zdrowej żywności pochodzącej z polskich lasów. Możliwości wykorzystania produktów leśnych jest mnóstwo i zależną głównie od produktów oraz regionu. Liczymy na kreatywne pomysły Kół Gospodyń Wiejskich w prowadzeniu działań promujących lasy i żywność pochodzenia leśnego poprzez między innymi organizację konkursów kulinarnych, stoisk promocyjnych.Dla laureatów przewidziane są nagrody dofinansowujące do 5 tysięcy złotych. Najlepsze regionalne przepisy zostaną wykorzystane w publikacji ,,Dzika kuchnia. Dobre z lasu”.
Więcej informacji na stronie internetowej Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych www.cilp.lasy.gov.pl/konkursy/kgw
Darz Bór! Dominika Kołodziejczyk, Nadleśnictwo Kraśnik
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.