reklama
reklama

Wilków: Świąteczny żurek na zakwasie

Opublikowano:
Autor:

Wilków: Świąteczny żurek na zakwasie - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieWielkanocne przygotowania w pełni. To już ostatnia chwila, żeby zrobić zakwas na żurek.
Reklama lokalna
reklama

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku albo białego barszczu...

Choć sklepowe półki pełne są gotowców, my proponujemy samodzielne wykonanie świątecznej zupy. W dodatku na zakwasie.

O przepis na żurek poprosiliśmy panią Martę Pietras z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowie. 

ZAKWAS:

Zakwas na żurek robimy na cztery dni przed gotowaniem zupy. 

Składniki: 

1 szkl. mąki żytniej

4-5 ząbków czosnku (posiekanego)

odrobina soli (na końcu łyżeczki)

skórka z chleba razowego (żytniego na zakwasie, szybciej zakwasi nasz zakwas)

1 l wody

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, naczynie przykrywamy np. gazą lub ściereczką i na cztery dni odstawiamy.

- Może się utworzyć kożuch. Wystarczy go po prostu zdjąć - radzi pani Marta. 

GOTOWANIE ŻURKU:

Pani Marta najpierw do wodu wrzuca skórę z boczku i gotuje wywar. Można dołożyć też warzywa, np. marchew, por, seler, pietruszkę, ale nie za dużo. 

Następnie kroimy kiełbasę i boczek (boczek podsmażamy z cebulką na patelni).  Do naszej zupy najpierw dodajemy podsmażony boczek, a jak się zagotuje, to dokładamy kiełbasę. Potem jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 15 minut, po czym stopniowo wlewamy nasz zakwas. 

Musi się trochę pogotować, a na zakończenie dosypujemy majeranek i trochę kwaśnej śmietany i wkładamy zapieczoną białą kiełbasę, którą możemy wcześniej zapiec w piekarniku (np. z dodatkiem cebuli).

Smacznego! 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama