Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku albo białego barszczu...
Choć sklepowe półki pełne są gotowców, my proponujemy samodzielne wykonanie świątecznej zupy. W dodatku na zakwasie.
O przepis na żurek poprosiliśmy panią Martę Pietras z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilkowie.
ZAKWAS:
Zakwas na żurek robimy na cztery dni przed gotowaniem zupy.
Składniki:
1 szkl. mąki żytniej
4-5 ząbków czosnku (posiekanego)
odrobina soli (na końcu łyżeczki)
skórka z chleba razowego (żytniego na zakwasie, szybciej zakwasi nasz zakwas)
1 l wody
CZYTAJ TAKŻE: Wilków: Wielkanocny mazurek pań z KGW w Wilkowie
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, naczynie przykrywamy np. gazą lub ściereczką i na cztery dni odstawiamy.
- Może się utworzyć kożuch. Wystarczy go po prostu zdjąć - radzi pani Marta.
GOTOWANIE ŻURKU:
Pani Marta najpierw do wodu wrzuca skórę z boczku i gotuje wywar. Można dołożyć też warzywa, np. marchew, por, seler, pietruszkę, ale nie za dużo.
Następnie kroimy kiełbasę i boczek (boczek podsmażamy z cebulką na patelni). Do naszej zupy najpierw dodajemy podsmażony boczek, a jak się zagotuje, to dokładamy kiełbasę. Potem jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 15 minut, po czym stopniowo wlewamy nasz zakwas.
Musi się trochę pogotować, a na zakończenie dosypujemy majeranek i trochę kwaśnej śmietany i wkładamy zapieczoną białą kiełbasę, którą możemy wcześniej zapiec w piekarniku (np. z dodatkiem cebuli).
Smacznego!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.