reklama
reklama

Wilków: Wielkanocny mazurek pań z KGW w Wilkowie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieMiędzy innymi ten świąteczny wypiek nabyć można było na Kiermaszu Wielkanocnym, jaki w minionym tygodniu odbył się w Wilkowie.
reklama

Jak wykonać tradycyjnego wielkanocnego mazurka? Zapytaliśmy o to panią Martę Pietras, przewodniczącą Koła.

Do ciasta potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników: 

3 szklanki mąki pszennej

2 żółtka

1 jajko

1 kostka masła lub margaryny 

skórka otarta z całej cytryny

3 łyżki cukru pudru

(można dodał pół łyżeczki proszku do pieczenia)

2 łyżki gęstej śmietany

No i zagniatamy ciasto. Masło lub margarynę siekamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy (jak każde kruche ciasto). Ciasto ma wyjść nam luźne, a po zagnieceniu wkładamy je na godzinkę do lodówki. 

Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto z lodówki, niezbyt grubo wałkujemy - powinno mieć grubość około 1 centymetra, wokół robimy wałeczki, żeby móc w powstałą ramkę włożyć masę. Wałeczki przygniatamy widelcem, dzięki czemu powstanie nam też wzorek. Ciasto nakłuwamy widelcem, żeby się nie wybrzuszało, a następnie smarujemy jajkiem, żeby nasz mazurek był rumiany. 

reklama

Pieczemy w 180 stopniach przez 20 - 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i dopiero na chłodny spód nakładamy wybraną masę.

- My ostatnio dałyśmy masę kajmakową z orzechami - mówi pani Marta.

A jak zrobić taką masę?

Potrzebujemy:

1 l mleka i 3 szklanki cukru - gotujemy te składniki, dodając pół łyżeczki sody oczyszczonej. W czasie gotowania trzeba bardzo uważać, żeby mleko nie wykipiało. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i będzie lekko lejąca. 

- Masę możemy sprawdzić, nakładając jej kropelkę na talerzyk - podpowiada pani Marta. - Jeżeli kropelka "stoi" na talerzyku, to masa jest już dobra - dodaje.

Do powstałej masy dodajemy zmielone orzechy - w zależności od naszych preferencji - może to być nawet do dwóch szklanek.

Masę wylewamy na chłodne ciasto. Musi ona zastygnąć, tworząc glazurę. Na zakończenie dekorujemy wypiek.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama