Dlatego przed wyprawą do lasu powinniśmy się porządnie przygotować. Ważne jest nie tylko odpowiednie ubranie, ale przede wszystkim znajomość grzybów jadalnych i umiejętność odróżniania ich od podobnych z wyglądu gatunków trujących.
W tym celu w Opolu Lubelskim 12 października Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna ponownie zorganizowała wystawę grzybów. Szczególną uwagę zwracono na porównanie wizualnie bardzo do siebie podobnych grzybów jadalnych i trujących, często są one niemal identyczne.
- Nie powinniśmy zbierać grzybów trujących, ale też i takich, których nie znamy, albo nie jesteśmy ich pewni – apeluje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu Lubelskim, która odradza też zbieranie grzybów rosnących w okolicach wysypisk śmieci, rowów, czy na skraju lasu, ponieważ jak gąbka pochłaniają metale ciężkie, bardzo szkodliwe dla człowieka.
Najczęstsze i zarazem najbardziej niebezpieczne są zatrucia spowodowane zjedzeniem muchomora sromotnikowego. Bywa on mylony z grzybami jadalnymi - czubajką kanią i gąską zieloną.
Dlatego też w razie jakiejkolwiek wątpliwości możemy zgłosić się z naszymi grzybami do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu Lub. Od poniedziałku do piątku pełni dyżur wykwalifikowany klasyfikator grzybów, który nam chętnie pomoże. Jest to usługa bezpłatna, nie warto ryzykować zdrowia, a nawet życia - lepiej sprawdzić okazy, co do których nie mamy 100-procentowej pewności!
CO ROBIĆ W PRZYPADKU ZATRUCIA GRZYBAMI?
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważymy objawy zatrucia, niezwłocznie powinniśmy zgłosić się do lekarza. W oczekiwaniu na pomoc medyczną możemy próbować sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia grzybami nie wolno podawać mleka i alkoholu - przyspieszają one wnikanie toksyn do krwiobiegu.
Pamiętajmy, że badaniu i leczeniu muszą poddać się wszystkie osoby, które spożywały potrawę z grzybami, a nie tylko te, u których wystąpiły objawy zatrucia.
Najczęściej występujące objawy zatrucia grzybami trującymi to:
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunka.
Pojawiają się one zazwyczaj w ciągu 8 - 12 godzin od zjedzenia grzyba. Potem następuje pozorna poprawa, która może potrwać kilka godzin. Po niej jednak może pojawić się żółtaczka, która jest oznaką uszkodzenia wątroby.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.