reklama
reklama

Opole Lubelskie: Wystawa grzybów przed SANEPIDEM (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskie Pogoda sprzyja grzybiarzom stąd grzybobranie trwa w najlepsze. Można się o tym przekonać, oglądając zdjęcia publikowane w Internecie przez naszych mieszkańców. O czym należy pamiętać, wybierając się do lasu?
reklama

Cenimy grzyby ze względu na ich walory smakowe i zapachowe. Ale musimy pamiętać, że mogą one być przyczyną ciężkich zatruć, a nawet doprowadzić do śmierci.

Dlatego przed wyprawą do lasu powinniśmy się porządnie przygotować. Ważne jest nie tylko odpowiednie ubranie, ale przede wszystkim znajomość grzybów jadalnych i umiejętność odróżniania ich od podobnych z wyglądu gatunków trujących.

W tym celu w Opolu Lubelskim 12 października Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna ponownie zorganizowała wystawę grzybów. Szczególną uwagę zwracono na porównanie wizualnie bardzo do siebie podobnych grzybów jadalnych i trujących, często są one niemal identyczne. 

- Nie powinniśmy zbierać grzybów trujących, ale też i takich, których nie znamy, albo nie jesteśmy ich pewni – apeluje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu Lubelskim, która odradza też zbieranie grzybów rosnących w okolicach wysypisk śmieci, rowów, czy na skraju lasu, ponieważ jak gąbka pochłaniają metale ciężkie, bardzo szkodliwe dla człowieka.

Najczęstsze i zarazem najbardziej niebezpieczne są zatrucia spowodowane zjedzeniem muchomora sromotnikowego. Bywa on mylony z grzybami jadalnymi - czubajką kanią i gąską zieloną.

Dlatego też w razie jakiejkolwiek wątpliwości możemy zgłosić się z naszymi grzybami do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu Lub. Od poniedziałku do piątku pełni dyżur wykwalifikowany klasyfikator grzybów, który nam chętnie pomoże. Jest to usługa bezpłatna, nie warto ryzykować zdrowia, a nawet życia - lepiej sprawdzić okazy, co do których nie mamy 100-procentowej pewności!

CO ROBIĆ W PRZYPADKU ZATRUCIA GRZYBAMI?
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważymy objawy zatrucia, niezwłocznie powinniśmy zgłosić się do lekarza. W oczekiwaniu na pomoc medyczną możemy próbować sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia grzybami nie wolno podawać mleka i alkoholu - przyspieszają one wnikanie toksyn do krwiobiegu.

Pamiętajmy, że badaniu i leczeniu muszą poddać się wszystkie osoby, które spożywały potrawę z grzybami, a nie tylko te, u których wystąpiły objawy zatrucia.

Najczęściej występujące objawy zatrucia grzybami trującymi to:
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunka.
Pojawiają się one zazwyczaj w ciągu 8 - 12 godzin od zjedzenia grzyba. Potem następuje pozorna poprawa, która może potrwać kilka godzin. Po niej jednak może pojawić się żółtaczka, która jest oznaką uszkodzenia wątroby. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama