Porady odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach 14:00–15:00 w pokoju nr 9 w siedzibie PSSE.
Aby klasyfikator mógł ocenić zebrane okazy, należy przynieść całe owocniki grzybów (kapelusz i trzon). To właśnie na trzonie znajdują się istotne cechy diagnostyczne, które pozwalają odróżnić gatunki jadalne od trujących.
Poradnictwo prowadzone jest w zakresie gatunków dopuszczonych do obrotu zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. (Dz. U. z 2023 r., poz. 2237 z późn. zm.).
Dzięki konsultacji z grzyboznawcą unikniesz niebezpieczeństwa zatrucia i zyskasz pewność, że Twoje zbiory są bezpieczne.
Grzybiarzu, sprawdź swoje zbiory!
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: Agnieszka Gołębiowska
reklama
Przeczytaj również:
Informacje opolskiePowiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu Lubelskim przypomina, że w sezonie grzybowym można skorzystać z bezpłatnych porad grzybowych. Klasyfikator grzybów świeżych udziela konsultacji dotyczących określania przynależności gatunkowej grzybów.
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.