reklama
reklama

Opole Lubelskie: Teresa Kucharczyk promowała swoją nową książkę „Przygoda z kuchnią przedwojenną od 1936 roku” (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Opole Lubelskie: Teresa Kucharczyk promowała swoją nową książkę „Przygoda z kuchnią przedwojenną od 1936 roku” (ZDJĘCIA) - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieW sobotę w Opolskim Centrum Kultury odbyło się spotkanie autorskie z Teresą Kucharczyk. Mieszkanka Opola Lubelskiego promowała swoją najnowszą książkę.
reklama

 

Jest to pięknie wydana - w grubej oprawie, na kredowym papierze - książka kulinarna nosząca tytuł „Przygoda z kuchnią przedwojenną od 1936 roku”. Niecodzienne wydawnictwo, z uwagi na zawartość. W książce znajduje się kilkadziesiąt przepisów kulinarnych pochodzących ze starego zeszytu nieżyjącej zakonnicy Antoniny.

 

- Spełniło się moje marzenie. Myślę, że siostra Antonina dumna jest z tego, co zrobiłam. Książka ma wartość nie tylko historyczną. Śmiało można sięgać po zawarte w niej przepisy. Część sprawdziłam i wiem, że są naprawdę dobre – zapewnia pani Teresa i zachęca do kupienia książki.

 

Autorka poznała siostrę zakonną, gdy była jeszcze dzieckiem. Mama zabierała ją do pałacu w Niezdowie, gdzie działało Zgromadzenie Sióstr Służek. Tam się poznała z siostrą Antoniną, która przed śmiercią sprezentowała pani Teresie zeszyt. Zakonnica przez lata skrzętnie spisywała w nim swoje przepisy na ciasta, zupy, dania obiadowe, przystawki i przetwory, które przygotowywała dla biskupów łuckich.

reklama

Pani Teresa wiedziała, że musi tę kulinarną spuściznę zachować dla potomności. I od lat nosiła się z zamiarem wydania książki. Publikację dofinansowała gmina w ramach programu grantowego Inicjatywy Lokalne. Obok oryginalnych przepisów w książce znalazły się również wiesze pani Teresy.

 

Na wieczorze autorskim pojawiło się około 50 osób, wśród nich władze miasta i powiatu, które nie szczędziły pani Teresie słów uznania.

- Tworzy pani to piękno i dobro, które w dzisiejszym świecie są nam tak bardzo potrzebne – gratulował Michał Kramek, etatowy członek Zarządu Powiatu w Opolu Lubelskim.

reklama

- Ta publikacja jest dla nas szczególnie ważna, ponieważ dotyczy historii regionu. Nie tylko tej historii kulinarnej ale naszej – podkreślał z kolei Waldemar Gogół, zastępca burmistrza Opola Lubelskiego.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama