reklama
reklama

Opole Lubelskie: Sanepid zorganizował wystawę grzybów (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieW czwartek, 19 października przed budynkiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu Lubelskim odbyła się wystawa grzybów.
Reklama lokalna
reklama

Oglądać można było grzyby jadalne, niejadalne oraz trujące.

A o czym musimy pamiętać podczas wizyty w lesie?

Grzyby mogą być przyczyną ciężkich zatruć, a nawet śmierci.
Znajomość grzybów jadalnych i umiejętność odróżniania ich od podobnych z wyglądu gatunków trujących jest więc niezbędna.


Między innymi dlatego w Opolu Lubelskim 19 października Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna - jak co roku - zorganizowała wystawę grzybów. Szczególna uwaga zwrócona została na porównanie wizualnie do siebie podobnych grzybów jadalnych i trujących.

To, że nie zbieramy grzybów trujących, jest dla wszystkich oczywiste. Jednak nie powinniśmy zbierać również tych, których nie znamy lub nie jesteśmy ich w 100 procentach pewni. Specjaliści podkreślają także, że grzyby rosnące w okolicach wysypisk śmieci, rowów, czy na skraju lasu jak gąbka pochłaniają metale ciężkie, które są bardzo szkodliwe dla człowieka, dlatego nie wybierajmy się w takie miejsca.


Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne są zatrucia po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który często mylony jest z grzybami jadalnymi - czubajką kanią i gąską zieloną.

W razie wątpliwości możemy zgłosić się z zebranymi grzybami do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu Lub. Od poniedziałku do piątku pełni dyżur wykwalifikowany klasyfikator grzybów. Usługa bezpłatna.

CO ROBIĆ W PRZYPADKU ZATRUCIA GRZYBAMI?
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważymy objawy zatrucia, niezwłocznie powinniśmy zgłosić się do lekarza. W oczekiwaniu na pomoc medyczną możemy próbować sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia grzybami nie wolno podawać mleka i alkoholu - przyspieszają one wnikanie toksyn do krwiobiegu.

Pamiętajmy, że badaniu i leczeniu muszą poddać się wszystkie osoby, które spożywały potrawę z grzybami, a nie tylko te, u których wystąpiły objawy zatrucia.

Najczęściej występujące objawy zatrucia grzybami trującymi to:
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunka.
Pojawiają się one zazwyczaj w ciągu 8 - 12 godzin od zjedzenia grzyba. Potem następuje pozorna poprawa, która może potrwać kilka godzin. Po niej jednak może pojawić się żółtaczka, która jest oznaką uszkodzenia wątroby.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama