Konferencja "Naturalnie, że lokalnie" była zapowiedzią 10 już edycji Święta Produktu Lokalnego, które odbędzie się w opolskim Parku Miejskim w najbliższą niedzielę.
Były prelekcje wygłoszone przez państwa Elżbietę i Jerzego Wójcików oraz przez Radosława Bartlera - kierownika zespołu ds. bezpieczeństwa żywności w Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej w Opolu Lub.
W sali widowiskowej Opolskiego Centrum Kultury zjawiło się wielu gości - głównie lokalnych producentów najwyższej jakości żywności, panie z kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń z całego powiatu.
Gości powitał Sławomir Plis, burmistrz Opola Lubelskiego, a jednocześnie wiceprezes Lokalnej Grupy Działania "Owocowy Szlak" oraz Grzegorz Kapica, burmistrz Józefowa nad Wisłą i prezes LGD "Owocowy Szlak".
Najważniejsze były produkty lokalne i ludzie, którzy je tworzą.
- Wy pokazujecie, jak te produkty spożywcze można wykorzystać, przetwarzać, sprzedawać - zwrócił się do producentów Grzegorz Kapica.
Zaprezentowana została także Mapa Produktów Lokalnych (w wersji tradycyjnej i elektronicznej) oraz film promocyjny.
Zgromadzeni goście wysłuchali wykładów dotyczących bezpieczeństwa żywności, sprzedaży bezpośredniej i rejestracji produktów tradycyjnych.
Jednym z ważniejszych punktów konferencji było rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy miodowy wypiek: Opole Lubelskie: Konkurs na "Najlepszy wypiek z miodem" rozstrzygnięty (WYNIKI, ZDJĘCIA)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.