Szczodroki karczmiskie to pieczywo obrzędowe, związane z tradycją kolędowania. Wyglądem przypominają rogaliki, które wypiekano w Karczmiskach zawsze na piątego stycznia, czyli na wigilię Trzech Króli.
- Nasze szczodroki silnie łączą się z tradycją chodzenia po szczodrokach. Do tej pory starsze gospodynie pieką malutkie rogaliki z dodatkiem buraka cukrowego i częstują odwiedzających ich domy w wigilię Trzech Króli ze specjalnym śpiewem – opowiada Małgorzata Karaś, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach.
Każda gospodyni dbała w ten sposób o to, aby osoby odwiedzające jej dom, po odśpiewaniu szczodroków nie odeszły z pustymi rękami, gdyż bardzo ważne było, aby je hojnie wynagrodzić.
Na prowadzonej przez resort rolnictwa liście produktów tradycyjnych są już słynne karczmiskie pierogi z bobu i karczmiski barszcz biały. 27 sierpnia dołączyły do nich karczmiskie szczodroki.
- Rejestrujemy produkty, żeby zachować tradycję i uczyć jej młode pokolenie. To już trzecia nasza zarejestrowana potrawa, a jeszcze nie mówimy ostatniego słowa – mówi szefowa KGW w Karczmiskach.
Komentarze (0)