reklama
reklama

Bezpieczne grzybobranie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: AG

Bezpieczne grzybobranie - Zdjęcie główne

foto AG

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskiePogoda sprzyja grzybiarzom, sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w tym roku lasy w naszym powiecie są pełne grzybów, co daje jeszcze większą motywację do aktywnego spędzania czasu w lesie.
reklama

Sanepid przestrzega przed zbieraniem grzybów rosnących w okolicach wysypisk śmieci, rowów, czy na skraju lasu, ponieważ jak gąbka pochłaniają one metale ciężkie, które są dla ludzi bardzo szkodliwe.

Najczęstsze i zarazem najbardziej niebezpieczne dla ludzi są zatrucia spowodowane zjedzeniem muchomora sromotnikowego. Bywa on mylony z grzybami jadalnymi - czubajką kanią i gąską zieloną.
Państwowy Inspektor Sanitarny w Opolu Lubelskim przypomina, że w razie jakiejkolwiek wątpliwości możemy zgłosić się z naszymi grzybami do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Opolu Lub. W sanepidzie od poniedziałku do piątku wyznaczony został dyżur wykwalifikowanego klasyfikatora grzybów, który nam chętnie pomoże. Jest to usługa bezpłatna, warto ryzykować zdrowia, a nawet życia - lepiej sprawdzić okazy, co do których nie mamy 100-procentowej pewności! Klasyfikator podpowie nam, czy dany grzyb jest jadalny, niejadalny, czy może trujący.
 
Najczęściej występujące objawy zatrucia grzybami trującymi to:
- silne bóle brzucha,
- wymioty,
- biegunka.
Pojawiają się one zazwyczaj w ciągu 8 - 12 godzin od zjedzenia grzyba. Potem następuje pozorna poprawa, która może potrwać kilka godzin. Po niej jednak może pojawić się żółtaczka, która jest oznaką uszkodzenia wątroby.
 
CO ROBIĆ W PRZYPADKU ZATRUCIA GRZYBAMI?
Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważymy objawy zatrucia, niezwłocznie powinniśmy zgłosić się do lekarza. W oczekiwaniu na pomoc medyczną możemy próbować sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia grzybami nie wolno podawać mleka i alkoholu - przyspieszają one wnikanie toksyn do krwiobiegu.

Pamiętajmy, że badaniu i leczeniu muszą poddać się wszystkie osoby, które spożywały potrawę z grzybami, a nie tylko te, u których wystąpiły objawy zatrucia. 
 
Więcej informacji znajdziesz w najnowszym numerze Wspólnoty Opolskiej i TUTAJ.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama