Jak smakują pomidory z krzaka, każdy wie. A jak smakują te z drzewa?
- Tamarillo, choć wyglądem przypomina śliwkę, smakuje jak pomidor zmieszany z agrestem i pikantną papryką. Tego egzotycznego smaku nie da się porównać z żadnym innym owocem. Jest specyficznie słodki i delikatnie pikantny.
Owoce różnią się nie tylko smakiem, ale również wielkością i kolorem...
- Tak. Pomidor drzewiasty wcale nie przypomina w wyglądzie tradycyjnego pomidora. Jego jajowaty kształt bardziej można porównać do dużej śliwki o kolorze ciemno-czerwonym.
Jak trafiła ta egzotyczna odmiana pomidorów do twojej szklarni?
- Sadzonkę Tamarillo kupiłem na kiermaszu Roślin Ozdobnych w Końskowoli. Miała 20 cm wysokości. I już w pierwszym roku uprawy osiągnęła ponad dwa metry.
Tamarillo są wymagające w uprawie? Co im trzeba zapewnić, aby pięknie owocowały?
- W uprawie są bardzo proste. Potrzebują dużo słońca i wody oraz trochę lepszej ziemi i rośną jak oszalałe. Również potrzebny jest nawóz. Najlepszy do tego będzie wieloskładnikowy, z dużą ilością potasu. Roślina rośnie bardzo szybko, dlatego też musimy ją dobrze odżywiać. By doczekać się owoców z tego drzewka, najlepiej poszukać sobie ukorzenionej sadzonki. To gwarantuje, że już w pierwszym roku uprawy doczekamy się własnych owoców. Z roślin wysianych z nasion na taki sukces musimy poczekać około trzech, czterech lat.
Ile owoców w tym sezonie już zebrałeś?
- Ten rok nie jest obfity w owoce, ponieważ poprzednia wiosna była chłodna i Tamarillo późno zakwitło i zaowocowało. Ale myślę, że na własne potrzeby i spróbowanie wystarczy. Natomiast w poprzednim roku owocowanie było bardzo obfite. Zebrałem z jednego drzewa około 20 kg pomidorów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.