A ten już się zakończył. Zaangażowani byli w niego uczniowie, nauczyciele i rodzice. Wszyscy jak jeden mąż włączyli się przygotowanie zdrowych i wartościowych posiłków.
- Głównym celem akcji było kształtowanie wśród uczniów dobrych nawyków żywieniowych poprzez zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw, a także zaangażowanie rodziców i wychowawców do propagowania idei spożywania naturalnych witamin - mówi Bożena Piechota, organizator "Tygodnia witaminkowego" .
Pierwsze dni imprezy upłynęły pod znakiem degustacji. Każda klasa przygotowała w wybranym kolorze przekąski, soki i słodkości. W zestawach nie mogło zabraknąć oczywiście owoców i warzyw. Uczniowie wspólnie jedli kolorowe posiłki.
- W ten sposób utrwalali zdrowe nawyki żywieniowe i przełamywali niechęć do spożywania mniej lubianych produktów - mówią nauczyciele. Takich chociażby jak szpinak.
Swoich sił próbowali również w carvingu. To sztuka rzeźbienia różnych motywów w owocach i warzywach. Powstały m.in. łabędź z ananasa i myszka z cytryny. Wyróżnione zostały prace Mai Rakowskiej - uśmiechnięta dynia i Julii Wach - kartonowa marchewka.
Na zakończenie "Tygodnia witaminkowego" dzieci z klasy IV przypomniały zasady zdrowego odżywiania i zalety spożywania śniadania. Przykład takiego zdrowego posiłku przygotowali rodzice, a stanowiły go płatki na mleku, kisiel, budyń i kolorowe kanapki.