Głównym celem organizacji tej imprezy jest właśnie promocja zdrowego odżywiania, a ryby jak najbardziej do takiego należą. Oprócz tradycyjnego już pstrąga w tym roku można posmakować także karpia
– mówi Łukasz Król, dyrektor Opolskiego Centrum Kultury.
Towarzystwo Promocji Ryb, które odwiedziło kąpielisko miejskie w Opolu Lubelskim przygotowało dla uczestników imprezy zupę z karpia.
Naszym zadaniem jest promocja ryb, co jest możliwe dzięki pieniądzom wpłacanym przez wszystkich rybaków do Funduszu Promocji Ryb. W tym roku promowaliśmy również polskie ryby podczas Światowych Dni Młodzieży
– tłumaczy Zbigniew Szczepański, prezes Towarzystwa Promocji Ryb.
W programie imprezy znalazły się także Otwarte Zawody Wędkarskie, konkurs na łapanie pstrąga gołymi rękami czy występ zespołu „Hiszpańskie dziewczyny”.