Nasze gospodynie dwoiły się i troiły z przygotowaniem wyjątkowych potraw, które przypadną do gustu wszystkim – komisji konkursowej i uczestnikom imprezy. Stoiska – jak co roku – uginały się od jedzenia, owoców i napitków. Było kolorowo, estetycznie i smacznie. Bo wszystko robione domowym sposobem, z wykorzystaniem lokalnych, najwyższej jakości produktów.
Licznie działające w naszym powiecie stowarzyszenia udowadniają, że opolska kuchnia tradycyjna ma się dobrze. Zaskakuje cały czas bogactwem potraw, które gospodynie są w stanie przygotować. Zaskakuje też prostotą, bo w oparciu o proste składniki – takie jak ziemniaki, kapusta, kasze, groch, mięso, nabiał – przygotowywane są dania, w których zakochać może się każdy. Zaskakuje również wyjątkowym, domowym, wręcz babcinym smakiem.
Nasze gospodynie pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Chętnie gotują to, co jedli przed laty ich dziadowie. W Karczmiskach – pierogi z bobu, we Wrzelowcu – kotlet chłopski, w Kowali – sinioki, w Elżbiecie – chleb na zakwasie pieczony ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem. Lubią też w oparciu o tradycyjne produkty eksperymentować. Z ziemniaków zrobią oponki. Z cebuli lub pora wyjątkową zupę. A z akacji syrop.
– Przepisy są proste. Wykonanie łatwe i szybkie. A co najważniejsze, te nasze dania są tanie – mówiły zgodnie członkinie opolskich stowarzyszeń.
Organizatorem Święta Produktu Lokalnego była Lokalna Grupa Działania "Owocowy Szlak", która stawia sobie za cel promocję kuchni tradycyjnej oraz produktów wytwarzanych w naszym regionie.
2. Nalewka "Śliwka węgierka" – Sylwia Zbiciak
3. Nalewka korzenna – Koło Gospodyń Wiejskich „Elżbiecianki" w Elżbiecie
2. Nalewka "Mirabelka" – Sylwia Zbiciak
3. Nalewka "Pigwówka" – Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki"
2. Miód malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina" w Karczmiskach
3. Domowa konserwa wieprzowa – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Skoków
2. Herbata "Malinowa Fantazja" – Vita Natura Eco Susz Jolanta Chlebek
3. Dżem rabarbarowo-agrestowy – Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie