reklama

Palce lizać, czyli najlepsze specjały opolskich gospodyń (galeria)

Opublikowano:
Autor:

Palce lizać, czyli najlepsze specjały opolskich gospodyń (galeria) - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaKapusta po rogowsku, dzik po myśliwsku, sery z koziego mleka, pierogi ziemniaczane z sosem borowikowo-podgrzybkowym, sinioki, do tego mnóstwo nalewek, konfitur i syropów. Na Święcie Produktu Lokalnego w Opolu Lubelskim było co popróbować – w sumie 23 dania, 36 produktów i 31 nalewek.

Nasze gospodynie dwoiły się i troiły z przygotowaniem wyjątkowych potraw, które przypadną do gustu wszystkim  – komisji konkursowej i uczestnikom imprezy. Stoiska – jak co roku – uginały się od jedzenia, owoców i napitków. Było kolorowo, estetycznie i smacznie. Bo wszystko robione domowym sposobem, z wykorzystaniem lokalnych, najwyższej jakości produktów.

Licznie działające w naszym powiecie stowarzyszenia udowadniają, że opolska kuchnia tradycyjna ma się dobrze. Zaskakuje cały czas bogactwem potraw, które gospodynie są w stanie przygotować. Zaskakuje też prostotą, bo w oparciu o proste składniki  – takie jak ziemniaki, kapusta, kasze, groch, mięso, nabiał – przygotowywane są dania, w których zakochać może się każdy. Zaskakuje również wyjątkowym, domowym, wręcz babcinym smakiem.

Nasze gospodynie pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Chętnie gotują to, co jedli przed laty ich dziadowie. W Karczmiskach – pierogi z bobu, we Wrzelowcu – kotlet chłopski, w Kowali – sinioki, w Elżbiecie – chleb na zakwasie pieczony ze swojskim smalcem i kiszonym ogórkiem. Lubią też w oparciu o tradycyjne produkty eksperymentować. Z ziemniaków zrobią oponki. Z cebuli lub pora wyjątkową zupę. A z akacji syrop.

– Przepisy są proste. Wykonanie łatwe i szybkie. A co najważniejsze, te nasze dania są tanie – mówiły zgodnie członkinie opolskich stowarzyszeń.

Organizatorem Święta Produktu Lokalnego była Lokalna Grupa Działania "Owocowy Szlak", która stawia sobie za cel promocję kuchni tradycyjnej oraz produktów wytwarzanych w naszym regionie.

Wyniki Konkursu na najlepszy lokalny produkt kulinarny. Kategoria danie:
1. Kładzioki z okrasą z zsiadłym mlekiem – Stowarzyszenie Kobiet "Powiślanki"
2. Chłodnik z ziemniakami – Stowarzyszenie "Kraczewianie"
3. Sine kluski A'la Kowala – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Kowala "Podkowa"
Wyróżnienia:
Kotlet chłopski – Stowarzyszenie Kobiet "Wrzelowianki",
Placki ziemniaczane pod serową chmurką – Stowarzyszenie "Nowoczesna Gospodyni" ze Świdna,
Kluski ziemniaczane "sinioki" ze skwarkami i surówką z kapusty – Koło Gospodyń Wiejskich "Elżbiecianki" z Elżbiety,
Pierogi z serem z malinową nutą – Stowarzyszenie Kobiet "Rogowianki".
Wyniki Konkursu na nalewkę wytrawną:
1. Nalewka "Dereń" – Marcin Koniarz
2. Nalewka "Śliwka węgierka" – Sylwia Zbiciak
3. Nalewka korzenna – Koło Gospodyń Wiejskich „Elżbiecianki" w Elżbiecie
Najlepsza nalewka malinowa – Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki"
Wyniki Konkursu na nalewkę słodką:
1. Nalewka porzeczkowa kolorowa – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Skoków
2. Nalewka "Mirabelka" – Sylwia Zbiciak
3. Nalewka "Pigwówka" – Stowarzyszenie Kobiet „Rogowianki"
Wyniki Konkursu na najlepszy lokalny produkt kulinarny. Kategoria produkt pochodzenia zwierzęcego:
1. Pasztet z królika – Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Twórczej SWAT w Opolu Lubelskim
2. Miód malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina" w Karczmiskach
3. Domowa konserwa wieprzowa – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Skoków
Wyróżnienia:
Ser kozi – Jolanta Śliwa ze Słotwin,
Miód wielokwiatowy z propolisem – Stanisław Jakóbczyk,
Pasztet rybny – Stowarzyszenie Kobiet „Powiślanki",
Akacjowy miód leśny – „Leśna Pasieka" Maria i Zenon Bartuzi
Wyniki Konkursu na najlepszy lokalny produkt kulinarny. Kategoria produkt pochodzenia roślinnego:
1. Sok jabłkowy z jagodą kamczacką – Grzegorz Maryniowski F.H.U. BIOGRIM
2. Herbata "Malinowa Fantazja" – Vita Natura Eco Susz Jolanta Chlebek
3. Dżem rabarbarowo-agrestowy – Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie
Wyróżnienia:
Obwarzanki z gotowanych ziemniaków – Koło Gospodyń Wiejskich w Karczmiskach,
Dżem truskawkowo-agrestowy – Stowarzyszenia Kobiet „Zawsze Razem",
Lody tradycyjne – Henryk Szkuat, Buraczak – Stowarzyszenie „Klub Seniora" w Wilkowie

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE