reklama
reklama

Powiat: Przypominamy kilka podstawowych zasad bezpiecznego grzybobrania (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieSezon grzybowy trwa. Czytelniczki pochwaliły się swoimi ostatnimi zbiorami. Postanowiliśmy jednak przypomnieć kilka zasad, dzięki którym nasze wyprawy po grzyby będą w pełni bezpieczne.
Reklama lokalna
reklama

Przede wszystkim, jak przypomina na swoim profilu facebookowym Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu Lubelskim, grzyby powinniśmy zbierać do koszyka lub innego pojemnika, który jest przewiewny. Należy unikać umieszczania ich w plastikowych reklamówkach, w których grzyby mogą się zaparzyć i uwalniać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.

Co poza tym?

- Nie powinniśmy zbierać grzybów, których nie znamy. W koszyku umieszczamy jedynie te, których jesteśmy pewni.

- Początkujący grzybiarze - zbierajcie tylko grzyby z "siateczką".

- Unikajmy zbierania zbyt małych okazów, trudno rozpoznać, czy są ona blaszkowane, czy nie.

- I najważniejsze: Nie identyfikujemy grzybów, próbując ich.

- Rady otrzymane od spotkanych w lesie innych grzybiarzy również weryfikujmy - w sprawach zdrowia żartów nie ma.

- Nie kupujmy grzybów z nieznanych źródeł.

Jeżeli jednak zdarzy się sytuacja, że wróciliśmy do domu z grzybami, co do których mamy wątpliwości, udajmy się do najbliższego SANEPIDU, w którym otrzymamy pomoc specjalisty.

Musimy pamiętać też o odpowiednim zachowaniu się w lesie...

- Nie wyrywajmy grzybni, z której wyrosną nowe grzyby.

- Nie rozkopujmy leśnej ściółki, taka czynność też może uszkodzić grzybnię.

A jak już mamy swoje zbiory, wracamy z nimi do domu, żeby przyrządzić pyszne danie, pamiętajmy, żeby nie podawać ich małym dzieciom.


Warto włączyć grzyby do codziennej diety, ponieważ są one źródłem błonnika pokarmowego, wielu składników mineralnych takich jak np. potas, fosfor oraz witaminy m.in. z grupy B. Są w nich też niewielkie ilości witaminy D2. Wartość odżywcza grzybów zależy od gatunku i sposobu uprawy.

Grzyby są ciężkostrawne?

To już w głównej mierze zależy od sposobu ich przygotowania. Jak powszechnie wiadomo, potrawy smażone lub oblane tłustym sosem trawić będziemy dłużej. Dlatego potrawy z dodatkiem grzybów warto upiec, ugotować lub dusić. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama