reklama
reklama

Powiat: Palce lizać! Nasze specjały docenione podczas Ogólnopolskich Dożynek Rybackich (ZDJĘCIA)

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieSłyną z nich gospodarstwo rybackie w Borowie i restauracja "Pod Kogutem" w Poniatowej. Teraz docenili znawcy kuchni.
Reklama lokalna
reklama

Już po raz osiemnasty w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich na Dożynkach Rybackich spotkali się producenci i przetwórcy ryb, by wybrać najlepsze rybne potrawy.

 

Na tej ogólnopolskiej imprezie nie mogło zabraknąć reprezentantów naszego powiatu, który nie tylko z produkcji owoców i chmielu słynie, ale również z tradycji rybackich.  W organizowanych konkursach na najsmaczniejsze potrawy z ryb byliśmy bezkonkurencyjni. Trzy pierwsze miejsca w kategorii gospodarstwa rybackie przypadły w udziale gospodarstwom działającym właśnie u nas.   

 

Rarytas z Borowa

Jurorów zachwycił karp wędzony po borowsku w dymie wiśniowym. Danie to serwowało gospodarstwo rybackie "Karp z Borowa", prowadzone od czterech pokoleń przez rodzinę Mazurkiewiczów. Przygotowała je Agnieszka Mazurkiewicz według receptury swojego taty, Wiesława.

 

- W przeszłości zdarzało mi się otrzymywać nagrody za wyjątkowe dania z ryb, ale wyróżnienie otrzymane na Dożynkach Rybackich jest szczególne. Dedykuję je oczywiście mojemu tacie, który nauczył mnie, jak być dobrym hodowcą ryb – przyznaje pani Agnieszka.

Karpia wędzonego po borowsku nie kupimy nigdzie. Nie jest dostępny w sprzedaży. Rodzina Mazurkiewiczów przygotowuje go na świąteczny stół. Przepisu nie chce zdradzić, bo to rodzinny sekret.

- Powiem jedynie, że karp marynowany jest przez dwanaście godzin w mieszance suchych ziół, następnie jest wędzony. Ale ważne jest, by w odpowiednim momencie użyć właściwego rodzaju drzewa – zaznacza.

 

Z Dożynek Rybackich zadowoleni są również właściciele gospodarstwa rybackiego "Pustelnia" w Woli Rudzkiej. Ich terrina z sandacza oraz smalczyk z ryb słodkowodnych zdobyły drugie i trzecie miejsce.  

 

Specjał z "Pod Koguta"

Z dobrego jedzenia słynie poniatowska Restauracja "Pod Kogutem". Przygotowany przez nią karp w śmietanie nagrodzony został na Dożynkach Rybackich pierwszym miejscem w kategorii restauracje.

 

- To jedno z niewielu dań, które jest w naszej karcie od początku, czyli od 25 lat, które zawsze było, którego nie zmieniamy i które chyba zawsze już będzie – mówi Tomasz Nieradka, współwłaściciel restauracji.

Jak podkreśla, cały sekret tego dania tkwi w sercu wkładanym w jego przygotowanie. Ale podstawa to dobry karp i dobra śmietana.

-  Potrzebny jest przede wszystkim filet z karpia, nacinany, bez ości i kwaśna śmietana. Używamy jej do przygotowania sosu śmietanowego. A pozostałe składniki to już tajemnica  – dodaje.

 

Drugim miejscem w tej samej kategorii nagrodzona została Restauracja "Cukrownia" z Opola Lubelskiego za zupę rakową. Również drugie miejsce, ale w kategorii szkoły, zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Zawodowych w Opolu Lubelskim za pasztet z karpia z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami. 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama