Zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę pochodzi z wczesnochrześcijańskiej tradycji składania ofiar z płodów ziemi. Należały do nich m.in. zboża, owoce, oliwki, chleb, ser, oliwa, wino - za to wszystko chrześcijanie dziękowali Bogu.
Co obecnie wkładamy do koszyczka ze święconką?
- jaja - jako symbol nowego życia - mogą być w postaci kolorowych pisanek, kraszanek
- baranek - kiedyś wykonany z masła lub ciasta - w specjalnych formach, później cukrowy, z chorągiewką z napisem "Alleluja" lub czekoladowy - symbol zmartwychwstania Jezusa Chrystusa
- sól kuchenna - miała chronić przed zepsuciem
- chleb
- wędliny
- chrzan
- miód
- pieprz
- babka wielkanocna (w Polsce często jest to pascha lub paska)
Koszyczek na koniec ozdabia się najczęściej listkami - bukszpanu lub borowiny.
Powiat: Macie swój stały zestaw pokarmów do święconki?
Opublikowano: Aktualizacja:
Autor: Agnieszka Gołębiowska
reklama
Przeczytaj również:
Informacje opolskieCzego nie może zabraknąć w wielkanocnym koszyczku?
reklama
reklama
reklama
reklama
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
reklama
reklama
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.