reklama
reklama

Opole Lubelskie: Owocowy sos korzenny „Elżbiecianek” numer jeden w powiecie (ZDJĘCIA)

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Opole Lubelskie: Owocowy sos korzenny „Elżbiecianek” numer jeden w powiecie (ZDJĘCIA) - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskie Przetwory z owoców nie jedno mają imię. Z jabłek, czarnego bzu, agrestu, śliwek, rabarbaru, a nawet uprawianych w ogródku mini kiwi można wyczarować prawdziwe cuda.
reklama

 

Do konkursu „Owocowa spiżarnia” zgłoszono 17 przetworów owocowych przygotowanych przez organizacje pozarządowe działające w naszym powiecie. Kulinarna rywalizacja towarzyszyła konferencji „Naturalnie, że lokalnie”, zorganizowanej w środę w Opolu Lubelskim przez Lokalną Grupę Działania „Owocowy Szlak”. 

Powidła, dżemy, konfitury, soki i sosy oceniała komisja konkursowa. Jurorów najbardziej ujął owocowy sos korzenny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Elżbiecianki” w Elżbiecie na bazie czarnego bzu, jabłek i przypraw, wśród których prym wiedzie świeży imbir i cynamon. W nagrodę panie otrzymały bon pieniężny o wartości 500 zł.

reklama

W konkursie „Owocowa spiżarnia” jurorzy przyznali też dwa wyróżnienia, dla KGW z Kluczkowic za „czarny bez z antonówką” i Klubu Seniora z Wilkowa za „powidła śliwkowo-jabłkowe”. Trzecim miejscem nagrodzone zostały gospodynie z Niesiołowic za „podrasowane powidła”, drugim zaś panie z KGW w Borowie za „agrest do mięs i wędlin”.

 

Do konkursu „Owocowa spiżarnia” zgłoszone zostały:

·        - Sok z aronii z nutką wiśniową – Stowarzyszenie Kobiet „Łaziszczanki” z Łazisk

reklama

·       -  Wytrawne powidła śliwkowe – KGW „Kamioneczki” z Kamionki

·       -  Dżem z mini kiwi – Stowarzyszenie Kobiet „Powiślanki” z Braciejowic

reklama

·        - Gruszki w occie – KGW w Braciejowicach

·        - Dżem jabłkowo-mirabelkowy – KGW „Siewalanki” z Siewalki

reklama

·        - Konfitura z pigwy do herbaty – KGW z Dąbrowy Wronowskiej

·        - Dżem „Zaczarowana malina” – KGW „Kępianki” z Kępy Gosteckiej

·      -   Konfitura z gruszek – KGW z Wilkowa

·        - Owocowy sos korzenny do mięs z czarnego bzu i jabłek – KGW „Elżbiecianki” z Elżbiety

·        - Podrasowane powidła – KGW „Niesiołowiczanki” z Niesiołowic

·        - Konfitura ze śliwki mirabelki z miodem – Stowarzyszenie Kobiet w Wandalinie

·       -  Dżem z rabarbaru – KGW „Wólczanki” z Wólki Kolczyńskiej

·        - Marmolada wieloowocowa jesienna – KGW „Franciszkanki” z Franciszkowa

·        - Agrest do mięs i wędlin – KGW „Borowianki” z Borowa

·        - Konfitura jarzębinowo-jabłkowa – Stowarzyszenie Wspierania Aktywności Twórczej SWAT

·        - Czarny bez z antonówką – KGW w Kluczkowicach

·        - Dżem z borówki – KGW w Karczmiskach

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama