reklama
reklama

Gmina Wilków: Rozmawiali o uprawie chmielu, a potem bawili się na biesiadzie (ZDJĘCIA)

Opublikowano:
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje opolskieW minioną sobotę chmielarze z powiatu opolskiego spotkali się w Wilkowie. Pod względem frekwencji na samym sympozjum tłumów nie było... Ale za to wieczorem, już na mniej oficjalnej części wydarzenia, mieszkańcy gminy nie zawiedli.
reklama

W sobotę, 26 sierpnia wójt gminy Wilków, Daniel Kuś zorganizował Sympozjum Chmielarskie. Zgodnie z planem najpierw odbył się panel szkoleniowo-dyskusyjny, a po nim - biesiada, na którą zaproszeni zostali wszyscy mieszkańcy gminy.

Rozpoczęcie miało nastąpić o godzinie 16, jednak ze względu na niezbyt dużą ilość słuchaczy, był niespełna półgodzinny poślizg.

W części szkoleniowo-dyskusyjnej wystąpił pracownik Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, pracownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Lublinie, pracownicy Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Opolu Lubelskim oraz przedstawiciele firm skupujących chmiel i przedstawiciele organizacji chmielarskich. 

Zgromadzeni w sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej w Wilkowie plantatorzy chmielu mieli doskonałą okazję, by dowiedzieć się czegoś o badaniu gleby po usunięciu słupów chmielowych zawierających kreozot, ale także o wnioskach, jakie jeszcze mogą składać w związku z chęcią wymiany słupów nośnych impregnowanych kreozotem na plantacjach chmielu. Było też krótkie szkolenie z warunków, na jakich otrzymać można dofinansowanie na "Rozwój małych gospodarstw w 2023 roku".

reklama

Mieszkańcy gminy Wilków zajmujący się uprawą chmielu mieli także doskonałą okazję do zadawania pytań. Chętnie z niej korzystali.

A na zakończenie wydarzenia, już nieco mniej oficjalnie, odbyła się biesiada dla wszystkich mieszkańców gminy. Przy darmowym chmielowym napoju oczywiście. Było też co zjeść, bo panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Wilkowa i z Rogowa zadbały o to, żeby z biesiady nikt nie wrócił głodny. W menu były grillowane kiełbaski, kaszanka, karkówka, ale przeważały dania tradycyjne, czyli pierogi, bigos, żurek czy chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem. 

A gdy zapadł zmrok, parkiet zapełnił się parami tańczącymi w rytm muzyki zespołu Kowal Bend. 

Więcej o sympozjum i obecnej sytuacji plantatorów chmielu z gminy Wilków przeczytasz we Wspólnocie Opolskiej za tydzień. 

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama